Fråga 2020/21:3526 Estetiska injektionsbehandlingar

av Hans Rothenberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 1 juli i år trädde en ny lag om kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. Enligt den får numera enbart läkare, tandläkare och sjuksköterskor utföra estetiska injektionsbehandlingar.

Intentionen att rensa upp bland mindre kvalificerade branschaktörer är av godo. Däremot får den nya lagen inte leda till att mattan dras undan för seriösa yrkesutövare vilka under lång tid arbetat hårt för att bygga upp sina verksamheter. En yrkesgrupp som under lagstiftningsprocessen fallit mellan stolarna är legitimerade tandhygienister. De har den erfarenhet och kompetens som krävs för att kunna utföra estetiska injektionsbehandlingar på ett säkert sätt, vilket de under många år också gjort. Till följd av den nya lagstiftningen hindras de från att fortsätta göra det och tvingas nu stänga sina kliniker.

Tandhygienister omfattas av patientsäkerhetslagen och patientdatalagen. De har patientförsäkring och granskas av Inspektionen för vård och omsorg precis som de övriga godkända yrkesgrupperna. Detta är sedan tidigare reglerat för att tandhygienister ska kunna driva egna tandvårdskliniker. Med den nya lagen tillåts de fortsatt att utföra samma typ av injektioner endast i vårdsyfte – ej i estetiskt syfte. Denna distinktion framstår som högst ologisk och visar tydligt på hur lagen i praktiken motverkar sitt eget önskade syfte.

Regeringens intentioner med lagändringen var möjligen goda men innebär i praktiken att en hel yrkesgrupp av välutbildade, kunniga och erfarna yrkesutövare och småföretagare utestängs från att utföra den verksamhet som de i flera år bedrivit på ett patientsäkert sätt. De som tvingas stänga ned sina kliniker är egna företagare – oftast kvinnor – vilka under flera års tid varit yrkesverksamma i branschen med etablerade mottagningar för estetiska injektionsbehandlingar. För dem och deras patienter är det av högsta vikt att snarast återfå möjligheten att bedriva sina verksamheter.

För att snabbt rätta till denna uppkomna situation förväntar jag mig att regeringen nu använder den möjlighet som riksdagen beslutat om och även fortsättningsvis ger möjlighet för legitimerade tandhygienister att fortsätta utföra estetiska injektionsbehandlingar inte enbart i vårdsyfte. 

Med anledning av ovanstående är min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att regeringen ska meddela föreskrifter om att även legitimerade tandhygienister får utföra estetiska injektionsbehandlingar?