Fråga 2020/21:352 Falska myndighetspersoners besök på bondgårdar

av Runar Filper (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Djurrättsaktivismen tar sig alltmer sofistikerade former. Den nyaste är att utge sig för att vara myndighetsperson och därigenom kunna komma in på gården för att rekognoscera och fotografera. Det här har Lantbrukarnas Riksförbund nu larmat om.

Som bonde och djurägare känns det här inte bara olustigt utan skapar också en stor otrygghet i vardagen och vid kontakten med myndigheter. Är det en ärlig eller falsk person man talar med?

Att få besök från länsstyrelsen är en del av böndernas vardag, då det är nämnda myndighet som agerar tillsynsmyndighet, som gör stickprovskontroller och som ansvarar för ekonomiskt stöd till bonden. Det innebär också en ökad risk för smittspridning om besökare hos djurhållare inte följer restriktioner som anger att skyddskläder ska användas inne i ladugårdar och stallar. Bland annat har, enligt rapportering från TT, en sällsynt form av salmonella börjat sprida sig på gårdar i Skåne med möjlig koppling till djurrättsaktivister som olovligt rör sig mellan gårdar i olika länder.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lyder som följer:

 

Vad ämnar ministern och regeringen att göra för att komma åt den här sortens bedrägliga beteende och föregivande av allmän ställning?