Fråga 2020/21:3515 Marknaden för fusktjänster riktade till högskolestuderande

av Pia Nilsson (S)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Flera tjänster riktar sig i dag till svenska studenter med erbjudanden om att förenkla studietiden, och erbjuder specialskrivna uppsatser eller tillgång till tidigare studenters tentasvar. Affärsidén är enkel: mot en avgift går det att klara obligatoriska kursmoment utan att studera. 

På Uppsats.eu kan studenter beställa ”högkvalitativa skrivtjänster” skräddarsydda efter deras egna behov. Som kund på Uppsats.eu har du en nöjdhetsgaranti, och hemsidan framhåller att tjänsten både är mycket populär och pålitlig. Du kan köpa allt mellan ett referat i en kurs till en hel masteruppsats. 

Studocu.com, en annan liknande tjänst, riktar sig till alumner från svenska lärosäten och vill köpa deras anteckningar, instuderingsfrågor och inlämningsuppgifter. Genom en prenumerationstjänst kan nuvarande studenter ta del av dessa dokument och därmed slippa att själva tillgodogöra sig kunskapen som krävs för att nå kursmålen på egen hand. 

Tjänsterna möjliggör för bemedlade studenter att ta genvägar och fuska sig genom sina studier. Till och med själva examensarbetet går att köpa. Enbart att möjligheten finns riskerar att urholka förtroendet för att de studenter som examineras på rättvisa grunder faktiskt har de kunskaper som kursen ska lära ut. Dessutom försvåras examinatorns uppgift att utvärdera studenters insatser.

När den som har råd enkelt, och i stort sett riskfritt, kan köpa sig genom en högskoleutbildning nöts tilliten till hela högskolesektorn. Vi kan inte tillåta att en högskoleexamen blir en kommersialiserad vara som vilken som helst. En godkänd kurs ska vara ett kvitto på kunskap, inte köpkraft.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Hur tänker statsrådet agera för att stoppa marknaden för fusktjänster vid högskolan?