Fråga 2020/21:351 Taiwans deltagande i WHA:s möte i november och WHO:s arbete

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Covid-19-pandemin fortsätter att härja i de flesta delar av världen. Viruset har nu smittat över 40 miljoner människor och tagit mer än 1,1 miljoner liv.

Ett av de länder som framgångsrikt – kanske mest framgångsrikt i världen – har bekämpat viruset är Taiwan. Den 21 oktober hade landet endast 544 bekräftade fall, varav de flesta importerade, och 7 dödsfall.

Faktum är att den taiwanesiska regeringen sedan början av utbrottet inte har infört några nedstängningsåtgärder. ”Taiwanmodellen” i kampen mot covid-19 har hyllats som ett exempel på hur man kan hantera denna oöverträffade globala folkhälsokris.

Nycklarna till Taiwans effektiva kamp mot coronaviruset har varit försiktighet, snabbhet, omtanke och ett stort förtroende för regeringen hos allmänheten.

Med avancerad beredskap, vilken framgår av den snabba produktionen av kritiska medicinska förnödenheter som masker i ett tidigt skede av pandemin, tillämpningen av omfattande kontaktspårning och användningen av data och digital teknik för att identifiera riskgrupper har Taiwan effektivt kontrollerat utbrottet, vilket har mildrat inverkan på ekonomin, det civila samhället och människors försörjning.

Dessutom har Taiwan visat solidaritet med det internationella samfundet, inklusive de flesta EU-länder, genom att donera 54 miljoner kirurgiska masker, 35 000 panntermometrar, 227 000 uppsättningar skyddskläder samt 600 000 isoleringskläder, PCR-testanordningar och medicinska handskar till mer än 80 länder runt om i världen.

Under de senaste månaderna har Taiwan fått världsomfattande beröm för sina effektiva antipandemiska insatser och sina snabba humanitära hjälpinsatser, och mer än 600 politiker från 44 länder har uttryckt sitt stöd för Taiwans integration i WHO: s mekanismer och möten.

Trots detta finns det fortfarande motstånd mot Taiwans deltagande i WHO, och WHO Western Pacific Regional Office (WPRO) vägrar att kontakta eller interagera med Taiwan och nekar därmed Taiwan tillgång till uppdaterad information om sjukdomar eller gränsåtgärder från andra länder i regionen. Dessutom har Taiwan inte heller tillgång till WHO:s covid-19-referenslaboratorienätverk, och mer än 40 procent av landets ansökningar om att delta i WHO:s tekniska möten har ignorerats eller avslagits. Denna orättvisa behandling skadar inte bara de grundläggande hälsorättigheterna för Taiwans 23 miljoner medborgare utan skapar också en farlig klyfta i det globala sjukdomsförebyggande nätverket.

Världshälsoförsamlingens (WHA) möte avbröts i maj på grund av pandemin. Trots uppmaningar från likasinnade länder uteslöts Taiwan från att delta i mötet. Eftersom WHA:s möte är planerat att återupptas från 9 till 14 november vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder vidtar utrikesministern för att inkludera Taiwan, antingen som fullvärdig medlem eller som observatör, i WHO:s möten, mekanismer och aktiviteter?