Fråga 2020/21:3507 Försvarsmaktens ansvar för PFAS-utsläpp

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Problem kopplade till PFAS-utsläpp och till områden och platser som flygvapnet använt sig av genom åren uppmärksammas alltmer och oftare. Så är fallet i Blekinge. I Uppsala pågår rättsliga tvister mellan både det kommunala vattenbolaget och regionen gentemot Försvarsmakten. I Skåne riktas blickarna mot Ängelholm och den tidigare verksamheten vid Skånska flygflottiljen F 10.

Ängelholm har genomfört en ansvarsutredning som entydigt lastar Försvarsmakten. PFAS kopplas till den brandsläckning som gjorts med skum innehållande ämnet. Det handlar om att axla ansvar för miljöskulder som utgör hot mot vatten- och reservvattentäkter. I grunden behövs en samlad strategi kring ansvarsfrågan, då flera orter är i riskzonen, några genom att själva redan nu uppmärksamma det och andra som kan bli medvetna om detta i framtiden. Åtgärder för att sanera, komma till rätta med eller stoppa fortsatt kontaminering av PFAS lär bli nödvändiga. 

Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist är:

 

Hur försäkrar sig ministern om att Försvarsmakten axlar sitt ansvar för PFAS-utsläpp genom tidigare användande av brandsläckningsskum med detta ämne och tillser att det finns en samlad strategi från myndighetens sida att hantera frågan?