Fråga 2020/21:3502 Tillståndsprocesser för laddstationer

av Jessica Rosencrantz (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I augusti 2020 beslutade regeringen om en satsning på totalt 150 miljoner för den svenska laddinfrastrukturen. Dessa stöd betalas ut för att öka antalet laddstolpar, vilket är välbehövligt i exempelvis Norrlands inland, där det är glest mellan laddstationerna.

Trots att stöd har betalats ut i december 2020 och i maj i år har fortfarande inga laddstationer installerats. I en TT-artikel från den 23 augusti 2021 säger Trafikverket att de första stationerna kommer att stå färdiga i oktober i år. För flera laddstationer dröjer dock installationerna ända till september 2022.

För att sätta upp en laddstation krävs bland annat godkännande för avstängningar, marktillstånd för att få gräva och godkänt från elnätsägarna. I ovannämnda artikel säger en företrädare för Vattenfall att processen för detta inte sällan tar mellan sex och tolv månader.

Det ska gå att ladda sin elbil eller laddhybrid i hela Sverige. Långa tillståndsprocesser saktar ned den snabba och välbehövliga expansionen av laddinfrastrukturen. Hela landet måste ha förutsättningar att hänga med i omställningen – det ska inte långsamma myndighetsbeslut stå i vägen för.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ är statsrådet och regeringen beredda att ta för att underlätta tillståndsprocesserna vid uppbyggnad av laddstationer?