Fråga 2020/21:3500 Turkiets bombningar i norra Irak

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under sommaren har Turkiet intensifierat sina luftattacker i norra Irak. Man har även gått in med soldater på irakisk mark. Motivet är att bekämpa den av EU terroriststämplade kurdiska organisationen PKK, som vill ha självständighet i Turkiet. PKK har i åratal haft verksamhet som utgått från norra Irak.

Konflikten mellan Turkiet och PKK har enorma konsekvenser för lokalbefolkningen i norra Irak och inom det kurdiska självstyret (KRG). I praktiken är det de redan folkmordsutsatta urfolken assyrier och yazidier som drabbas hårdast. PKK hotar lokalbefolkningen och uppehåller sig i byarna, vilket leder till att Turkiet bombar och attackerar byar. Bombningar har skett i bland annat mot assyriska byar i provinsen Dohuk och mot yazidiska byar i Sinjar.

Den väpnade konflikten mellan PKK och Turkiet hotar existensen för den assyriska och yazidiska befolkningen i Irak. De är redan hårt utsatta för folkmord, etnisk rensning, krig och diskriminering. Fortsätter PKK och Turkiet att använda urfolkens hemområden som scen för sin konflikt kommer urfolken långsiktigt inte att kunna överleva.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen gentemot det kurdiska självstyret (KRG), Irak och Turkiet för att säkerställa att konflikten mellan PKK och Turkiet lämnar de assyriska och yazidiska befolkningarna i fred?