Fråga 2020/21:350 Bussning av elever

av Jörgen Grubb (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I Trollhättan avser utbildningsnämnden att fatta beslut om nedläggning av Frälsegårdsskolan samt Kronanskolans mellan- och högstadium i det utsatta området Kronogården. Eleverna kommer att bussas till andra sidan Göta älv.

Politiker i Malmö har tidigare prövat konceptet med påtvingad integrering av elever genom flytt av elever från Kroksbäcksskolan till Linnéskolan 2007–2010. Det fick konsekvensen att ännu en välfungerande skola fick ordningsproblem och att många elever sökte sig därifrån. Dessutom visade det sig att eleverna trots detta inte umgicks med varandra, något som både lärare och elever vittnade om. Det stora flertalet umgicks med sina vanliga kamrater på rasterna, och när skoldagen var slut åkte de hem till sina respektive bostadsområden.

I TV4-programmet Nyheterna uttalade sig statsrådet den 26 oktober mycket positivt om denna bussning av elever. Jag ställer mig å andra sidan mycket negativ till densamma och beklagar att det finns skolor som fungerar dåligt i vårt land. Alla skolor ska vara bra skolor. Det våra elever och skolor behöver är inte bussning av elever utan tuff styrning, hårda krav på ordning och gott uppförande samt ett återinfört kunskapsfokus.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att elever inte ska behöva bussas mellan skolor och i stället åstadkomma en skola med tuff styrning, hårda krav på ordning och gott uppförande samt ett återinfört kunskapsfokus?