Fråga 2020/21:3495 Hyresstatistik för pensionärsbostäder

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen har rapporterats att kostnaderna för särskilda boenden för pensionärer kan vara 160 procent högre än för vanliga hyresrätter. Socialministern har tidigare klargjort att regeringen inte haft för avsikt att ta fram statistik för kostnader i särskilda boenden. Ministern menar enligt rapporteringen, då en extern aktör gjort en undersökning, att det är svårt att jämföra kostnader av olika skäl och att varje kommun i stället bör titta på detta.

Det kan stämma att jämförelser kan vara svåra och kräver hänsyn till ett flertal parametrar, dessutom att kommuner möjligen på enklare sätt kan se över detta. Samtidigt finns behov av övergripande vetskap på detta område, undersökningar, statistikrapportering och större tillgång till uppgifter om hur pensionärer bor och hur kostnaderna ser ut för olika typer av boendeformer.

Uppgifter behöver vara lättillgängliga och transparens råda för att kostnader för pensionärers boende ska kunna jämföras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern göra för att regeringen och allmänheten ska få bättre tillgång till statistik för olika boendeformer och boendekostnader för pensionärer och för att transparens ska råda?