Fråga 2020/21:3488 Kustnära fiske

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Havs- och vattenmyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram förslag till fiskeregleringar i alla svenska skyddade marina områden.

Det småskaliga kustnära husbehovsfisket som myndigheten vill förbjuda utgör en viktig del av den svenska kulturhistorien. Levande landsbygd och kust påverkas därmed negativt.

Det är sedan tidigare förbjudet att fiska i större delen av naturreservatet skånska Kattegatt. Kulla- och Bjärehalvöarna förlorade 45 procent av sina fiskevatten när reservatet infördes. Myndigheten lyfter fram olika bevarandevärden i sitt förslag, såsom förekomsten av tumlare, knubbsäl och gråsäl. Men enligt den så kallade rödlistan som publicerades förra året betraktas både tumlare och knubbsälar som livskraftiga i Västerhavet, och gråsälen likaså.

I en tidigare fråga om fisket i nordvästra Skåne till dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson har jag fått följande svar: ”Regeringen har sammantaget vidtagit flera åtgärder som syftar till att småskaliga fiskare ska få bättre förutsättningar att på lång och kort sikt kunna fortsätta bedriva och utveckla sin verksamhet i syfte att bidra med positiva effekter för kustsamhällena.”

I april månad svarade dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson följande:

”Jag vet att detta är en näring som är viktig inte bara för dem som fiskar. Den är mycket viktigare för människor som bor i dessa orter än vad man kanske inser tills den dagen den är hotad. Jag är väldigt tacksam för att vi har den här typen av diskussioner. Så fort pandemin är över hoppas jag kunna resa igen. Ett av de mål jag har är att exempelvis kunna besöka den här delen av Sverige.”

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kommer näringsministern att verka för att beslut beaktar att säkra husbehovsfiske i marina skyddsområden för att på så sätt bidra till att värna kulturhistoria, landsbygd, miljö och kust?