Fråga 2020/21:3484 Opartisk rapportering inom SVT

av Michael Rubbestad (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Häromveckan svarade Sveriges Televisions lokalkontor i Gävleborg på sin Facebooksida på en fråga från en bekymrad tittare. I deras svar går följande att läsa:

”Människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer – de kan inte bli rasifierade.”

Rasism är rasism och är precis lika avskyvärt oavsett vem eller vilka som det riktas emot. Att en person av kaukasiskt ursprung inte skulle kunna utsättas för rasism är en åsikt som snarare stärker rasism, att en person särbehandlas och misstros på grund av sin hudfärg. Rasismen mot individer av kaukasiskt ursprung är ett växande problem i samhället, och att den statligt ägda televisionen avfärdar detta som nonsens riskerar inte bara att spä på rasismen, den nedvärderar och nonchalerar även alla de individer som dagligen utsätts för den.

Den 22 augusti 2020 misshandlades och torterades två tonårspojkar vid en kyrkogård i Solna. Under en hel natt utsattes tonårspojkarna för grovt våld och förnedring. De höggs, sparkades, kläddes av och grävdes ned i gropar. Brottsoffren har i förhör uppgett att de återkommande kallats för ”jävla viting” och ”jävla svenne”, ett skolexempel på rasism men som enligt Sveriges Television i Gävleborg inte existerar.

På regeringens hemsida går följande att läsa:

”SVT:s uppdrag är att garantera medborgarna ett brett utbud av program och tjänster via tv, webb och andra publiceringsformer. SVT:s utbud ska präglas av demokratiska och humanistiska värden, folkbildningsambitioner, mångfald och kvalitet och ska vara tillgängligt för alla oavsett förutsättningar och bakgrund.”

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern vidta några åtgärder med anledning av det som har framförts för att säkerställa att Sveriges Television fullgör sitt uppdrag som opartiskt medium?