Fråga 2020/21:3481 Infrastruktursatsning i Jämtland

av Per Åsling (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Jag vill lyfta en fråga som skapar ojämlikhet i Sverige, nämligen fördelningsmodellen för anslaget till länsvägar. Den har under många år skapat allt större regional obalans, där geografiskt stora län med liten befolkning är förlorare. Situationen för Jämtlands län är ytterst prekär.

Under sommaren har Trafikverket kommit med en specificering av fördelningen av infrastrukturmedel till länets regionala transportinfrastruktur för kommande planperiod. För vårt län är det en katastrof. Eftersom man valt att avräkna alla fördyringar av de projekt som fanns under föregående planperiod kommer inte mer än 10–15 miljoner kronor per år att återstå för Jämtland och Härjedalen mellan 2022 och 2025. Det innebär att inga nya projekt kan starta i länsvägnätet under de kommande fyra åren, trots att det finns ett akut behov av utveckling.

Den extremt låga tilldelningen i kombination med en fördyring som skett under byggtiden har nu lett till att alla de miljoner som spenderats på att planera kommande projekt riskerar att förslösas. Vägbyggen måste börja inom fem år från planantagande, annars behöver stora delar av arbetet göras om. Det är vad som nu kommer att hända.

I grunden handlar det om att systemet för väganslagens fördelning skulle behöva göras om. I dagsläget tar den för stor hänsyn till befolkningsmängden och inte tillräcklig hänsyn till mängden vägar, trafikbelastningen och utvecklingen lokalt. Jämtlands län är transportintensivt, och belastningen på våra vägar är större än vad befolkningsstorleken skvallrar om. Dels söker sig många turister till länet för att njuta av vår vackra natur, dels går många tunga transporter med inte minst skogsråvara på våra vägar. Om vi ska kunna fortsätta att försörja Sverige med gröna alternativ för bostadsbyggande, energitillverkning, plast och textilier måste vägarna kunna forsla råvaran.

De nu givna beskeden innebär ett dråpslag för Jämtlands län.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i kommande budget för att säkerställa en godtagbar vägstandard i Jämtlands län?