Fråga 2020/21:3464 Vildsvin på Gotland

av Magnus Oscarsson (KD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Denna fråga skickades tidigare som 2020/21:3320 men besvarades inte då mottagaren den 5 juli bar status av övergångsregering. Efter att en ny regering tillträtt den 9 juli finns anledning att på nytt ställa denna skriftliga fråga.

På Gotland finns en rik livsmedelsproduktion. Etableringen av öns centrum för utveckling av framtidens hållbara livsmedel och Campus Gotlands samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet är satsningar som gjorts utifrån öns goda livsmedelsproduktion.

Samtidigt finns en rädsla på Gotland att vildsvin ska etablera sig på ön. Med anledning av de stora skador fastlandets vildsvinspopulation orsakar för jordbruk vore det katastrofalt om vildsvin även kunde etablera sig på Gotland. Så skedde nästan vintern 1998–1999 då ett förrymt vildsvinspar var nära att starta en population.

En undersökning från Landshypotek Bank visade att nästan hälften av Sveriges lantbrukare under 2020 hade skador orsakade av vildsvin. I snitt orsakade vildsvinen kostnader för 45 000 kronor bland svenska lantbrukare under 2020.

Från den gotländska landshövdingen har en fråga till Naturvårdsverket om möjligheten till ett gotländskt undantag från riksdagsbeslutet 1987 om att betrakta vildsvin som en del av den svenska faunan legat obesvarad under två år. Under mars månad denna vår kom till slut ett besked från Naturvårdsverket som inte ansåg sig ha mandat att utfärda ett sådant undantag. I stället hänvisades till den politiska nivån. Naturvårdsverket uppmanade Länsstyrelsen på Gotland att själva drivan frågan.

Jag vill därför fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att införa ett undantag för vildsvinets nationella status som ”naturligt förekommande” på Gotland så att eventuella framtida populationer effektivt ska kunna bekämpas?