Fråga 2020/21:3461 Kostnader för invasiva arter

av Runar Filper (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Nyligen presenterades en undersökning, gjord av brittiska forskare, om storleken på de kostnader som olika invasiva arter orsakar. Det gäller djur, växter och svampar som på senare tid trätt in i det brittiska ekosystemet. En sådan undersökning har inte tidigare gjorts på vetenskapligt sätt. Kostnaderna är överraskande stora.

Arbetet mot invasiva arter i Sverige bör intensifieras. Flera nya djur i den svenska faunan hotar den ekologiska balansen i naturen. Jakten på dessa djur måste effektiviseras och snabb ökning och spridning i landet förhindras, eftersom kostnaderna skenar för de problem som djuren orsakar.

Djur som exempelvis mårdhund, bisam, olika arter av ekorre, tvättbjörn, gås och and, orsakar problem i Sverige. Det kan få allvarliga följder för den naturliga faunan om inte kraftfulla åtgärder sätts in.

Sverigedemokraterna vill se större, snabbare och effektivare övervakning och bekämpning av invasiva arter. Detta för att radera ut hotet mot den biologiska mångfalden och minska negativa kostnader. Invasiva arter bör bekämpas och större tydlighet från regeringen visas i stöd för bekämpningen lokalt. Omfattningen av de kostnader som invasiva arter orsakar i Sverige bör undersökas som stöd för detta.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Ser ministern behov av att i Sverige undersöka vilka kostnader invasiva arter orsakar och att stödja kommuner och regioner i arbetet mot invasiva arter?