Fråga 2020/21:346 Planeringsanvisningar för cybersäkerhetscentret

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 16 december 2019 redovisade de fyra myndigheterna Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Säkerhetspolisen det uppdrag de fått av regeringen att tillsammans vidta förberedande åtgärder och lämna förslag för att ett nationellt cybersäkerhetscenter skulle kunna inrättas under 2020.

Trots att det snart har gått ett år sedan uppdraget redovisades så finns det fortfarande en rad oklarheter kring cybersäkerhetscentret som gör att det kommer att dröja innan centret är fullt operativt.

Regeringen har inte beslutat om lokalisering, vem som ska vara huvudman och vilken relation centret ska ha till Regeringskansliet. Man måste också slå fast hur samarbetet med näringslivet ska gå till. Dessutom är den finansiering som regeringen anslog till centret i budgetpropositionen otillräcklig.

Det är oroväckande att regeringen är senfärdig i en fråga som är avgörande för Sveriges möjligheter att kunna upprätthålla en god cybersäkerhet i hela samhället i en tid som präglas av alltmer digitalisering. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

När avser statsrådet att ge planeringsanvisningar till myndigheterna som ger svar på grundläggande frågor kring hur cybersäkerhetscentret ska organiseras och ledas?