Fråga 2020/21:3459 Hyror på särskilt boende

av Sten Bergheden (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 2 mars 2021 lämnade jag in en fråga till ministern angående hyrorna i landets särskilda boenden.

Många pensionärer, deras anhöriga och även pensionärsorganisationer har hört av sig till mig och berättat om de höga hyrorna och hur de skiljer både mellan boenden och mellan kommuner.

Ofta blir pensionärerna placerade på ett boende utan att kunna välja och får bara snällt acceptera de hyror som gäller. Det är en stor brist i Sverige att valfriheten är så begränsad.

Min fråga till ministern i mars var: Vad avser ministern att göra för att Sverige ska få fram en nationell statistik över hyror och hyresförändringar på särskilda boenden i landet?

Ministerns svarade den 10 mars 2021 med att först beskriva hur besvärligt det skulle vara att få fram den statistiken och de siffrorna och avslutade sedan svaret med: ”Jag har i nuläget inte för avsikt att vidta några åtgärder för att få fram sådan statistik”.

Jag upplevde svaret som mycket ointresserat och att det saknades både vilja och engagemang från ministern och regeringen att ens försöka få fram siffrorna och jämförbar statistik för hyrorna i särskilt boende. Jag tyckte att detta var högst anmärkningsvärt, då dessa siffror skulle vara värdefulla för såväl pensionärerna och deras anhöriga som för kommunerna i deras planering. 

Nu har det ju visat sig att det visst gick att få fram siffror och statistik på hyresnivåerna i de särskilda boendena. Tidningen Hem & Hyra har nyligen tagit fram siffror via hjälp från Pensionsmyndigheten.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Avser ministern nu att ta initiativ till att ta fram nationell statistik över hyror och hyresförändringar på särskilda boenden i landet?