Fråga 2020/21:3457 Nordiskt ministerråd för infrastruktur och transport

av Hans Wallmark (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Norden har pågått en diskussion om behovet av att inrätta ett nordiskt ministerråd för infrastruktur och transport. Vikten av goda flöden, och gärna med grön profil, har identifierats som av stor betydelse för ländernas globala konkurrenskraft men också som ett effektivt redskap att knyta människor och företag närmare varandra. Inom Nordiska Rådet har, brett över parti- och nationsgränser, parlamentariker gett uttryck för förhoppningen att regeringarna ska komma samman för att just forma ett permanent ministerråd för dessa centrala och avgöranden områden. Några regeringar har också ställt sig positiva till tanken.

Från svensk sida har hittills åsikten framförts om tillfälliga lösningar och ad hoc-grupper. Frågan kom att debatteras i riksdagen i samband med det nordiska betänkandet i juni. En riksdagsmajoritet bestående av sex partier med endast S och MP som motståndare ställde sig då bakom motionsförslag i enlighet med vad Nordiska Rådet drivit om ett permanent ministerråd.

Vad riksdagen ställt sig bakom är: ”Samarbetet mellan de nordiska länderna behöver också stärkas på andra områden. Ett sådant exempel handlar om kommunikationer, transporter och infrastruktur som är viktiga för tillväxt och välstånd. Den här typen av investeringar är också mycket långsiktiga varför samarbete och koordinering är en styrka. Nordiska rådet har, från parlamentariskt håll i Nordiska rådet över parti-, block- och nationsgränser, gång på gång påpekat behovet av ett ministerråd för trafik-, transport- och infrastrukturfrågor. Vi beklagar att regeringen inte hörsammat detta. Det är visserligen bra att ett tillfälligt ministerråd för digitaliseringsfrågor kommit till stånd. Men detta bör endast ses som ett steg på vägen mot ett permanent ministerråd som i bredare perspektiv kan ansvara för regeringarnas samarbete också när det gäller transporter och andra infrastrukturfrågor. En välfungerande nordisk infrastruktur som baserar sig på fri rörlighet har stor betydelse för vår tillväxt, inte minst i gränsregionerna. I dag ser vi tyvärr att många för Norden viktiga frågor på detta område åsidosätts i regeringarnas samarbete.”

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Hur avser ministern att gå vidare med arbetet att tillsammans med övriga nordiska länder forma ett nordiskt ministerråd för kommunikationer, transport och infrastruktur?