Fråga 2020/21:3456 Eupols polismission i Afghanistan

av Maria Nilsson (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vi ser alla med stor oro på det som händer i Afghanistan just nu. Den hastighet med vilken talibanerna har lyckats ta kontroll över de större städerna inklusive Kabul är förskräckande. Talibanernas brutalitet och religiösa extremism finns det alltför många vittnesmål om. För talibanerna är all form av västerländsk kultur och frihet förkastligt. Det innebär att afghaner som har arbetat för internationella missioner, inte minst militära, har en mycket allvarlig hotbild riktade mot sig.

De senaste veckorna har det pågått en diskussion kring behovet av att Sverige lokaliserar och evakuerar de tolkar som jobbat för den svenska missionen på plats och som på grund av detta löper allvarlig risk för förföljelse från talibanerna. Det arbetet måste skyndsamt fortsätta.

Sverige behöver dock göra mer. Det gäller inte minst ifråga om den personal som har arbetat med EU:s polismission i Afghanistan (Eupol) som verkade i landet 2007–2016. Över 130 personer behöver snarast evakueras från Afghanistan. Enligt uppgift skickade generalsekreteraren för EU:s External Action Service, Stefano Sannino, ett brev till EU:s medlemsländer i början av augusti med begäran om hjälp att evakuera och bevilja visum till dessa utsatta personer. Frankrike och Nederländerna har ställt sig positiva. Sverige bör göra likadant.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör Sverige för att bidra till att de tolkar och andra anställda som arbetat inom Eupol-missionen, och som på grund av detta löper allvarlig risk för förföljelse från talibanerna, kan evakueras och ges möjlighet till en fristad?