Fråga 2020/21:3455 Förtroendet för Sverige som gruvnation

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverige har som gruvnation rasat i anseende globalt. När kanadensiska Fraser Institute presenterade sitt årliga jämförelseindex för gruvbranschen kunde vi konstatera att vi hamnat bakom länder som Mali och Ghana.

I Sverige pågår samtidigt en enorm omställning till fossilfrihet inom såväl industrin som transportsektorn. Investeringarna är massiva i norra Sverige, och den nya industrin är i skriande behov av sällsynta jordartsmineral och metaller.

Stora fyndigheter finns bland annat i Sverige. Samtidigt skulle en utökad gruvverksamhet innebära inte bara att behovet av metaller skulle kunna tillgodoses utan också att det globala avtrycket från gruvnäringen minskade då Sverige har så stark miljölagstiftning.

En av de fyndigheter som Sverige har gott om och som krävs för bland annat elbilar är nickel. I Storuman finns en av Europas största oexploaterade fyndigheter. Företaget Bluelake Mineral har länge kämpat för att starta en verksamhet för utgrävning, men komplicerade regelverk och långsamma tillståndsprocesser har stoppat det svenska gruvföretaget.

Mineraltillgången är på cirka 668 miljoner ton med en produktionspotential på cirka 25 000 ton högkvalitativt nickelkoncentrat årligen under 20 år. En gruvetablering beräknas exempelvis kunna täcka en stor andel av Northvolts årliga nickelbehov vid tillverkning av batterier för elbilar och lagring av energi samt skapa upp emot 1 000 arbetstillfällen.

Allt detta stoppas nu på grund av regeringens hantering av gruv- och mineralpolitiken.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att öka förtroendet för Sverige som gruvnation igen?