Fråga 2020/21:3453 Stundande elkris i Göteborg

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Västsverige riskerar att drabbas av elbrist. Det menar ansvariga för energifrågor i Region Västra Götaland. Regionen börjar nämligen komma allt närmare kapacitetstaket i elnätet.

Effekten av denna utveckling skulle innebära att näringsliv, infrastruktur och nya bostadsbyggen kommer drabbas negativt och inte kommer kunna bli av.

Samtidigt storsatsar näringslivet på omställning. Volvo och Northvolt har nyligen meddelat att de ämnar bygga en ny jättefabrik för batterier för 30 miljarder´, som ska stå klar 2026. Det är än så länge oklart var denna fabrik kommer att byggas, men en sak är säker: Om inte kapacitetsbristen hamnar under kontroll kommer göteborgare att gå miste om investeringar och arbetstillfällen i framtiden.

Omställningen går snabbt framåt, men behovet av fossilfri el ökar därmed alltmer. Till 2045 förväntas vi behöva dubblera elproduktionen för att möta den efterfrågan som bland annat dessa jättefabriker behöver.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möta det växande behovet av ökad elproduktion och för att undvika att regioner i Sverige drabbas av kapacitetsbrist?