Fråga 2020/21:345 Kostnader för myndighetstjänster

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Många konsumenter luras att köpa tjänster via webbplatser som i flera fall är myndighetsliknande, men som i själva fallet är platser som tar ut kostnader för tjänster som är kostnadsfria hos samma myndigheter.

Konsumentombudsmannen har uppmärksammat problem kring detta och har tidigare agerat rättsligt för att stoppa sådana webbplatser i och med att vilseledning om priser är otillåtet. Konsumentverket granskar även sådana sajter på grund av anmälningar.

Detta uppmärksammande, granskande och rättsliga agerande är positivt.

Ur ett konsumentperspektiv skulle även information om kostnader och icke-kostnader för myndighetstjänster som privatpersoner använder vara välbehövligt. Detta för att ge konsumenter en större vetskap och ökade möjligheter att göra rätt val. Mer information om hur man som privatperson kan ta reda på uppgifter som behövs och hur man kan granska sajter för att göra avvägda val vore behövligt. Att värna konsumenträtten i Sverige är av vikt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad avser regeringen att göra för att öka konsumentinformationen om myndigheternas tjänster avseende kostnader och frihet från kostnader?