Fråga 2020/21:3447 Diplomatiska relationer efter rysk busringning

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 30 juli samtalar utrikesminister Ann Linde i mer än tio minuter med två personer som utger sig för att representera den ryska oppositionen men som i själva verket är ryska komiker (med misstänkta kopplingar till den ryska regimen). Utrikesministern har bland annat berört ett ämne där hennes uttalande kan tolkas som att hon föreslår utomrättsliga aktioner. Hela samtalet resulterade i att utrikesministern har Sverige i en situation där förtroendet för vårt land är skadat och där våra möjligheter att bedriva diplomati begränsas.

Efter att samtalet laddats upp står det klart att Utrikesdepartementet (UD) har uppenbara brister i sina rutiner, vilket också departementets presstjänst medgett i medier: Enligt UD var rutinerna otillräckliga i det här fallet. Vidare påstår UD att relationerna till Ryssland inte har påverkats av händelsen. Vad UD baserar detta på är dock oklart. Om man i stället följer ryska offentliga kanaler tycks bilden vara helt annorlunda. Rysslands ambassad i Sverige skrev exempelvis följande: ”Sveriges relationer till Ryssland har skadats av det telefonsamtal utrikesminister Ann Linde hade med två ryska busringare”.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

På vad baserar utrikesministern uttalandet att relationerna mellan Sverige och Ryssland inte har försämrats, och vilka åtgärder kommer hon att vidta i syfte att förbättra Utrikesdepartementets rutiner så att något liknande inte sker igen?