Fråga 2020/21:3446 En enhet för utredande av bidragsbrott

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 12 augusti meddelades en dom i Göteborgs tingsrätt i ett mål om bidragsbrott. 18 personer med kopplingar till ett assistansbolag dömdes för grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan och Göteborgs stad. När detta skrivs har domen ännu inte vunnit laga kraft.

Brotten pågick under åren 2012–2020 och omfattar 40 miljoner kronor. Såväl den ekonomiska omfattningen och skadan som hur länge denna stöld har pågått är mycket upprörande. Det är brottslighet som på ett utstuderat sätt utnyttjar den svenska välfärden, som är avsedd för dem med allra störst behov.

Socialförsäkringsministern har i en kommentar i medierna, rörande ett annat fall, benämnt den här typen av brottslighet som ”… systemkritiskt, det är på riktigt ett hot mot vårt samhälle” I samma artikel utlovar ministern att Försäkringskassan ska få ”brottsutredande befogenhet”.

I en debattartikel i Dagens Nyheter från november förra året skrev Försäkringskassans generaldirektör att han vill att en bidragsbrottsenhet ska inrättas inom Försäkringskassan för att utreda bidragsbrott, på samma sätt som Skatteverket utreder skattebrott. Vi moderater har också motionerat om just detta.

Redan genom SOU 2017:37 föreslogs inrättandet av en bidragsbrottenhet på Försäkringskassan, liknande den modell som finns hos Skatteverket för utredning av skattebrott. Regeringen har inte gått vidare med förslaget, trots att den upprepade brottsligheten visar att det är angeläget att en sådan kommer på plats.

Min fråga till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är:

 

Kommer ministern att ta några initiativ för att säkerställa att det inrättas en bidragsbrottsenhet på Försäkringskassan, och när räknar ministern i så fall med att en sådan kan finnas på plats?