Fråga 2020/21:3443 Reservvatten i Sverige

av Johnny Skalin (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I många kommuner tycks det finnas dålig tillgång på reservvatten, vilket kan vara förödande för vattenförsörjningen vid extremväder och katastrofer. Många kommuner har fullt fokus på att klara ordinarie vattenförsörjning. Tolkningen av vad reservvattentäkt innebär skiljer sig även åt i kommuner. Dricksvattenexperten Peter Dahlqvist, på Sveriges geologiska undersökning (SGU), lyfter att behoven av reservvattentäkter ökar, att olika kommuner definierar reservvattentäkt olika och att det inte finns någon bra definition av vad en reservvattentäkt är.

I Sverige drabbas vi på grund av klimatvariationer av extremväder som orsakar exempelvis skred och översvämningar. Detta kan hota tillgången på dricksvatten, och då är reservvattentäkter avgörande. Problematik om extremväder lyfts i FN:s klimatpanel IPCC:s klimatrapport som presenterades den 9 augusti. Rapporten pekar på det flera forskare redan tidigare lyft fram, att pågående klimatförändringar leder till extremväder som skyfall, översvämningar, jordskred och bränder, vilket antas öka.

Beredskapsplanering och åtgärder för reservvatten i Sverige behövs så att tillgång säkras för alla kommuner. En ökad samordning och nationellt stöd för att möjliggöra detta lyser med sin frånvaro. Även lagstiftningen kring reservvatten kan behöva ses över.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att agera, och i så fall hur, i fråga om lagstiftningen som rör reservvatten och för ökad samordning kring kommunernas reservvattensförsörjning?