Fråga 2020/21:3442 Gänghot som straffbestämmelse

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Flera tidningar har rapporterat att ett tonårsgäng friats i hovrätten. I tingsrätten åtalades det för rån och övergrepp i rättssak efter att ha tvingat en yngre pojke att lämna över sina skor samt hotat densamme att inte polisanmäla rånet. Två av de tre dömdes för rån men det konstaterades att inget våld förekommit – detta eftersom att offret valt att, sannolikt med rädsla för liv och lem, lämna över skorna utan konflikt.

Domarna överklagades, och nu har hovrätten meddelat att båda rånarna frias. Den 10 augusti rapporterade Dagens Juridik följande: ”Hovrätten noterar inledningsvis att åklagaren inte ens påstått att något våld eller hot förekommit. De tilltalades påstådda handlande – att omringa pojken samt uppmana honom att ta av sig skorna – har enligt domstolen inte utgjort ett sådant hot som omfattas av straffbestämmelsen.

Åklagaren gjorde i hovrätten i andra hand gällande att handlandet ska rubriceras som utpressning, men också här konstaterar domstolen att agerandet inte omfattas av straffbestämmelsen.”

Med andra ord behöver rånoffer framöver utsätta sig för risk genom att inte frivilligt lämna över ägodelar. Då kanske rånarna tillskansar sig ägodelarna med våld och agerar därmed på ett sätt som omfattas av straffbestämmelser och kan dömas – allt detta på offrets bekostnad. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att agera för att även rån likt det ovan beskrivna ska omfattas av straffbestämmelser?