Fråga 2020/21:3439 Stadsplanering mot extremväder

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

De klimatvariationer som pågår och även drabbar Sverige orsakar problem som exempelvis översvämningar. Det finns behov av en mer samlad planering och åtgärder som skydd mot effekterna från extremväder.

FN:s klimatpanel IPCC:s klimatrapport presenterades den 9 augusti. Rapporten pekar på det flera forskare redan tidigare lyft fram, att pågående klimatförändringar leder till extremväder som skyfall, översvämningar, jordskred och bränder, vilket antas öka. Även Sverige påverkas av följderna av extremväder. Ett exempel är de höga vattenflöden och översvämningar som drabbade Östra Götaland och Svealand i maj 2021.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Statens geotekniska institut identifierade i juni 2021 tio nationella riskområden för ras, skred, erosion och översvämning. Även kommuner och regioner i andra områden är i behov av planering och åtgärder mot sådana effekter. Bättre möjligheter och stöd från riksnivå är något som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har efterlyst. De menar att för ett långsiktigt hållbart klimatanpassningsarbete behövs bättre och samordnade beslutsunderlag från staten samt att de ekonomiska bidragen för förebyggande åtgärder är otillräckliga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Kommer statsrådet att agera för att förbättra möjligheter och stöd lokalt för förebyggande stadsplaneringsåtgärder mot exempelvis bränder och översvämning?