Fråga 2020/21:3429 Myndighetskontakter vid förändringar av infrastruktur

av Katarina Brännström (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Utmed Torsjön ligger Torsjö by i Växjö kommun med de karaktäristiska herrgårdsliknande gårdarna som har få motsvarigheter i Småland. Byn har pekats ut som en kulturmiljö av riksintresse och beskrivits i en skrift från Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Trafikverket planerar en mötesseparering av riksväg 27, som går rakt igenom byn, vilket skulle ha stor påverkan på riksintresset, enligt den antikvariska förundersökningen som genomförts. Byggnader kan behöva rivas, och verksamheter som påverkar bygden mycket kanske måste upphöra.

De boende i Torsjö by har engagerat sig i frågan och tagit fram alternativa förslag, men upplever att de inte får en motpart i diskussionerna med staten. De menar att beslutsunderlagen saknar viktig information och har stöd från en extern bedömare i att påverkan på riksintresset både är påtaglig och irreversibel.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att människor vars egendom, eller exempelvis hembygds-/intresseföreningar som värnar sin hembygd och där bygden kraftigt påverkas av statliga infrastrukturförändringar, i framtiden kommer att ha en utpekad kontaktpunkt hos ansvarig myndighet?