Fråga 2020/21:3428 Situationen i Tigray

av Thomas Hammarberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Situationen i Etiopien har förvärrats ytterligare. Det pågående kriget i Tigray präglas av massövergrepp som även drabbar civila. De senaste dagarna har vi nåtts av uppgifter om en ny massaker i Humera, i den västra delen av regionen som alltjämt kontrolleras av militära styrkor från Eritrea och ett förband från Amhara – bägge i samspel med centralregeringen.

Det är oerhört viktigt att omvärlden reagerar mot dessa massövergrepp. De måste utredas och de ansvariga straffas. Här har den svenska regeringen en tydlig och klar linje som förhoppningsvis kan vinna gehör.

Uppenbart är att konflikten förvärras och fördjupas. Den aggressiva retoriken ha trappats upp. Rapporter kommer om etniska förföljelser av olika grupper över hela landet. Tyvärr tycks hatretoriken fortsätta trots diplomatiska uppmaningar till ledare för de olika sidorna om att upphöra med sådana metoder. Det är viktigt att Sverige trycker på för ett slut på den destruktiva hetspropagandan.

Biståndsarbetet i Tigray möter alltjämt hinder. Den holländska avdelningen av MSF och norska NRC har tvingats avbryta sitt hjälparbete efter anklagelser om att ha spridit falsk information. Sådana ingrepp är oförsvarliga mot bakgrund av den allt svårare humanitära situationen. Bedömningen på plats uppges nu vara att 100 000 barn riskerar drabbas av svält under det kommande året. Regeringen och Sida är förstås väl informerade om hur allvarlig denna situation är. Det är viktigt att allt nu görs för att förhindra en fortsatt spridning av svälten.

Situationen i Tigray har blivit än mer akut genom andra beslut av den etiopiska regeringen. Sedan TDF återtagit stora delar av regionen har invånarna där varit utsatta för en form av blockader. El- och vattensystem har avkopplats och bankväsendet stängts ned med mycket svåra konsekvenser för civilbefolkningen.

Utan el och bankväsen stannar många av de mest centrala funktionerna i samhälle. Svält sprids när människor inte kan hämta ut pengar från bankautomaten för att köpa nödvändiga livsuppehållande varor. Det innebär också att det blir svårt för vanliga bönder att mala sina grödor.

Det blir oerhört svårt att driva såväl skolor som sjukhus utan elektricitet. Sjukvården har också drabbats av att mediciner inte levererats. Dessa och andra konsekvenser av den pågående blockeringen är uppenbarligen resultatet av en medveten politik, en form av krigföring. Detta är metoder som strider mot folkrätten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan ministern i samtal med företrädare för Etiopien och inom EU ta initiativ för att bankväsendet, vattentillgången och elförsörjningen i Etiopiens norra delar kan återställas?