Fråga 2020/21:3426 Effektiviteten i åtgärder mot arbetslöshet

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Mot bakgrund av den ökade långtidsarbetslösheten satsar regeringen nästan en halv miljard på arbetsmarknadsåtgärder för att få fler i arbete. SVT visar i en ny granskning att knappt var tredje person får någon typ av arbete inom sex månader efter avslutad åtgärd.

Långtidsarbetslösheten har ökat under pandemin, och Arbetsförmedlingen befarar att antalet personer som varit arbetslösa i minst ett år kan stiga till 200 000 under 2021.

För att få fler i arbete satsade regeringen i sin vårbudget 448 miljoner kronor på arbetsmarknadsåtgärder som ska få fler av dem som står långt från arbetsmarknaden i arbete, rapporterar SVT i sin granskning. ”Men hur effektiva är dessa?” undrar SVT.

SVT har undersökt hur många som fått arbete efter avslutad åtgärd genom att titta på resultaten av tre av de största åtgärderna sedan 2017. Granskningen visar att knappt tre av tio, 27 procent, får någon typ av arbete inom sex månader efter avslutad åtgärd. Då räknas förutom tillsvidareanställning också vikariat och timanställning in. Ser man bara till osubventionerade tjänster, där arbetsgivaren inte får stöd för lönekostnaderna, är det bara drygt en av tio, 13 procent, som lyckas få ett sådant jobb, vilket måste anses som ett stort misslyckande.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta i närtid för att få en bättre effekt av de arbetsmarknadspolitiska insatserna så att fler som genomgår dem erhåller ett osubventionerat arbete efter insatsen?