Fråga 2020/21:3412 Inför höstens parlamentsval i Ryssland

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Inför höstens parlamentsval i Ryssland har president Putin och maktens män i Kreml beslutat att på förhand slå hårt mot oppositionen och landets demokratiska krafter. Organisationer stämplas som ”utländska agenter”. Det är ett sätt att både effektivt skrämma oliktänkande och rent faktiskt förhindra aktivister att ställa upp som kandidater. Även oberoende krafter utomlands som förmedlar nyheter, som Meduza, drabbas hårt av de nya regelskärpningarna.

En symbol för kampen men också en viktig politisk företrädare i Ryssland är Aleksej Navalnyj. Han är tidigare förgiftad och efter hemkomst för vård i Tyskland åter fängslad och satt i läger. Därmed har en central och betydelsefull utmanare satts ur spel samtidigt som den folkrörelse han inspirerat tillfogats svåra slag.

Utrikesminister Ann Linde och den svenska regeringen försöker på olika sätt markera stöd för oppositionen och Aleksej Navalnyj. Visst tryck utövas även av EU. Allt detta är bra men inte tillräckligt. Det planerade parlamentsvalet kommer inte att kunna genomföras rättvist i och med att så många kandidater förhindras att delta och politiska rörelser i praktiken inte kan arbeta fritt och öppet.

Sverige och EU bör redan på förhand tydliggöra för Ryssland att ett förfuskat val under nuvarande omständigheter medför svåra konsekvenser.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Avser ministern att markera stödet för Aleksej Navalnyj och den ryska oppositionen genom att i EU driva på för att underkänna resultatet av höstens parlamentsval då villkoren för politiska krafter motsatta till president Putin så kraftigt beskurits på möjligheter att delta att det redan nu kan sägas att det inte är fråga om ett fritt, rättvist och demokratiskt val?