Fråga 2020/21:3410 Öppnandet av Famagusta samt Turkiets fortsatta trakasserier mot Cypern

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Famagusta ligger på Cyperns östra kust. I den södra delen av staden ligger stadsdelen Varosha, som fram till 1974 var Cyperns mest populära turistort. En turistdestination med hotell, bostadshus och butiker längs stranden. Men sedan den turkiska invasionen och ockupationen av norra Cypern 1974 är det en avspärrad spökstad. Anledningen till att området förfaller är punkt 5 i resolution nr 550 av FN:s säkerhetsråd, antagen 1984, som slår fast att endast invånare som bodde i staden före ockupationen ska få bosätta sig i området igen. Något som Turkiet och turkcyprioterna struntar i.

Snart är det 50 år sedan invånarna flydde hals över huvud inför den turkiska anstormningen, då många dödades eller försvann. Nu ska Turkiets vasallstat på norra Cypern öppna Famagusta för turism, vilket är en del av kampanjen inför det pågående turkcypriotiska presidentvalet 18 oktober. En nationalistisk symbolpolitik som strider mot flera beslut i FN:s säkerhetsråd. Ett beslut som kommer betyda att hotellbyggnader och annan egendom helt enkelt tas över av ockupationsmakten eller att ännu fler personer från Turkiet flyttar dit. Detta kommer riva upp såren ytterligare och försvåra en återförening av Cypern.

Öppningen av Famagusta är bara en i en lång rad allt grövre trakasserier från Turkiet. Cypern är EU-medlem, och EU borde ställa tydliga krav på Turkiet om att landet måste börja följa internationell lag, och sätta kraft bakom orden.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Hur har ministern och regeringen agerat mot Turkiet angående ovanstående, och på vilket sätt avser ministern och regeringen att agera framöver?