Fråga 2020/21:3401 Havsbaserad vindkraft och yrkesfisket

av Johan Hultberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Såväl antalet yrkesfiskare som antalet fiskefartyg i Sverige har minskat mycket drastiskt under de senaste årtiondena. På bara omkring tio år har antalet fiskefartyg i Bohuslän gått från nära 700 till färre än 400. Nu krävs åtgärder för att stärka yrkesfiskets konkurrenskraft liksom för att underlätta ägar- och generationsskiften. Genomsnittsåldern är nämligen hög och stigande hos dagens kår av yrkesfiskare. Men i stället för att genomföra reformer som minskar regelbördan och skapar bättre förutsättningar för yrkesfisket har nuvarande regering varit upptagen med att utreda förslag som ytterligare skulle slå hårt mot yrkesfisket. Särskilt allvarligt vore om regeringen gick vidare med planerna på ett förbud mot bottentrålning i skyddade områden. Det vore slutet för en mycket stor del av det viktiga räkfisket på västkusten eftersom stora och mycket viktiga fiskeplatser då skulle försvinna. 

Vad som nu också hotar yrkesfisket är planerna på gigantiska vindkraftsparker till havs. I våras inleddes samråd kring två mycket stora projekt, Mareld och Poseidon, i havet mellan Danmark och Sverige. Bara dessa båda projekt skulle täcka ett område på många hundra kvadratkilometer, och båda projekten är planerade inom områden som är av riksintresse för yrkesfisket. Skulle projekten bli verklighet skulle det svenska yrkesfisket förlora stora fångstområden. 

Nu är det angeläget att regeringen skyndsamt fattar beslut om havsplanen för Västerhavet. Havsplanen är viktig för att peka ut hur havet bäst kan användas och olika näringar och intressen samexistera. Regeringen behöver också visa att de vackra orden i livsmedelsstrategin liksom i den maritima strategin för konkurrenskraftig livsmedelsproduktion och ökad produktion omsätts i handling. Regeringen behöver säkerställa att de många och stora planerna på havsbaserad vindkraft inte äventyrar yrkesfiskets möjligheter och konkurrenskraft. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande: 

 

Hur ser ministern på planerna på mycket omfattande vindkraftsparker i området av riksintresse för yrkesfisket, och avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa den mest grundläggande förutsättningen för ett konkurrenskraftigt svenskt yrkesfiske – tillgången till fiskeplatser?