Fråga 2020/21:3399 Smittskydd i skolan

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Vi är många som under hela pandemin har förfasats över regeringens brist på agerande och senfärdighet när någon form av åtgärd väl påbörjats. Vi har stört oss på att man inte tagit viruset på allvar och att man har struntat i de varningar som ansedda forskare har kommit med och i uppmaningar från stora internationella organisationer såsom ECDC, WHO eller CDC. Konsekvenserna av regeringens misslyckande har kostat i liv och hälsa – men också ekonomiskt.

Av den anledningen hade man kunnat tro att regeringen efter ungefär ett och ett halvt år efter pandemins intåg i Sverige hade lärt sig av sina misstag. Man hade även kunnat tro att regeringen hade tagit Barnombudsmannens rapport från den 30 juni 2021 som bekräftade hur barn far illa av covid-19 på allvar. Så tycks inte vara fallet, och vi ser återigen hur den svenska regeringens agerande sticker ut som udda.

Robert Koch-Institutet i Tyskland publicerade för inte så länge sedan en studie om vilka restriktioner som är de mest effektiva mot covid-19, och bland dessa kan nämnas skolstängningar, informationsspridning och maskanvändning.

Att förhindra smittspridning i skolorna har dock inte intresserat regeringen så mycket, trots vetskapen om dålig ventilation samt små och i många fall fullsatta klassrum. Något så enkelt som munskyddskrav har lyst med sin frånvaro, och såväl lärare som elever har förpassats till en tillvaro där de inte haft några val än att vara oskyddade. Detta är naturligtvis ett uppenbart arbetsmiljöproblem och innebär dessutom en betydande risk att sprida smittan vidare till andra närstående, inklusive personer tillhörande riskgrupp. Utbildningsministerns val att ta på sig en FFP2-märkt andningsmask i riksdagens plenisal under förtroendeomröstningen om statsminister Stefan Löfven provocerade därför många. De menar att detta är ett tecken på hyckleri, när de som vistas i skolmiljö inte får samma möjlighet att skydda sig eller för den delen sitta i en så välventilerad och rymlig sal. Ej heller har elever och lärare haft samma chans att välja om man ska delta fysiskt eller ej som utbildningsministern hade under denna omröstning.

Utbildningsministern har likt andra regeringsföreträdare regelbundet hänvisat till Folkhälsomyndigheten, som knappt haft rätt i något fall beträffande denna pandemi. En av de återkommande uppmaningarna har varit att ha en god handhygien, vilket i sig naturligtvis är bra men i sammanhanget knappt gör någon skillnad. Viruset som orsakar covid-19 är, trots att myndigheterna vägrar att erkänna det, i huvudsak ett virus som sprids via aerosoler. Det finns således ingen bekräftad vetenskap som pekar på att beröring av ytor skulle vara en betydande faktor som ökar den omfattande smittspridningen. Hur regeringen med tillhörande myndigheter samtidigt försöker uppmana till bekämpning av ett luftburet virus med hjälp av handtvätt framför exempelvis munskydd ter sig ytterst märkligt och knappast vad som kan anses vara prioriterat om man ska sprida information om effektiv bekämpning av covid-19.

Mot bakgrund av detta önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Hur kan ministern försvara att elever och lärare har tvingats trängas i små klassrum med dålig ventilation och utan munskydd samtidigt som man exempelvis haft restriktioner på restauranger och kaféer beträffande avstånd, och vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att förhindra fortsatt smittspridning i skolmiljö?