Fråga 2020/21:3392 Attacker mot kristna i Nigeria

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det är sedan länge känt att kristna är världens mest förföljda grupp, och sorgligt nog ser vi att attackerna mot dessa bara ökar. I Nigeria, där nästan halva befolkningen ser sig som kristna, syns denna tragiska utveckling klart och tydligt: 300 kyrkor har hotats, attackerats och förstörts i landet enligt en ny rapport och bara mellan 1 januari till 18 juli i år har 3 460 kristna nigerianer mördats frö sin tro. Det kan jämföras med 3 530 mördade under hela 2020, vilket var en ökning från totalt 1350 året dessförinnan.

I vissa nigerianska delstater har det tagits beslut som lett till att kristna har blivit utsatta för begränsningar i skolorna, hotade att kidnappas, utsatta för tvångsäktenskap och nekade anställning, rent vatten och hälsovård. Det är förenat med risker att konvertera till kristendom och farligt för kyrkor att ta emot nyomvända. Systematisk förföljelse av kristna och attacker mot tusentals kyrkor har kommit att prägla vardagen i flera områden i landet.

Sverigedemokraterna har i många år lyft detta problem, just mot bakgrund av att angreppen är särskilt riktade mot kristna. Grymheterna måste få ett slut och Sverige bör tydligare visa sitt stöd för dessa utsatta kristna som utsätts för detta förtryck samt inom ramen för FN och EU verka för att befolkningens säkerhet kan garanteras samt att våldsamheterna och förtrycket upphör. När den nigerianska regeringen tonar ned attackerna blir situationen genast än mer alarmerande och det ställer ökade krav på det internationella samfundet att agera.

Mot den bakgrunden har jag följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

Har utrikesministern tagit några initiativ som syftar till att stödja de utsatta kristna i Nigeria och vilka eventuella åtgärder kan vi mot bakgrund av den oroväckande trenden förvänta oss från henne framöver?