Fråga 2020/21:339 Transportbidraget

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Transportbidrag kan sökas för att minska kostnadsnackdelarna för företag med produktionsverksamhet i de fyra nordligaste länen: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Bidraget varierar mellan 5 och 45 procent beroende på i vilken kommun företaget har sin produktionsverksamhet, och en rad kriterier ska vara uppfyllda för att de transporter för vilka bidrag söks ska berättiga till ersättning.

I regeringens budgetproposition för 2021 anslås 400 864 000 kronor för transportbidrag, vilket utgör en minskning med 54 000 000 kronor jämfört med 2020. Transportbidraget har under en tid varit högre budgeterat än det belopp som betalats, utom 2019 då det motsvarade det utbetalade beloppet. I detta läge väljer regeringen att minska anslagen för transportbidraget samtidigt som den pågående coronapandemin kraftigt försämrat företagens villkor till överlevnad på såväl kort som lång sikt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur ser ministern på transportbidragets roll för att stärka företagens överlevnadskraft i de fyra Norrlandslänen på kort och lång sikt?