Fråga 2020/21:3387 Regelverk vid slakttransporter

av Markus Wiechel (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Varje år slaktas det ungefär 2,5 miljoner grisar i Sverige, och de är uppfödda på knappt 900 gårdar. Vid ungefär 6 månaders ålder är det dags för merparten av dessa att slaktas, varav de flesta måste transporteras med specialbyggda bilar till ett storskaligt slakteri. Under denna process, lastning, förflyttning och avlastning, finns det vissa regler att leva upp till och ansvaret för att så sker ligger hos det aktuella transportföretaget. Syftet med reglerna är naturligtvis att säkerställa en grundläggande nivå av djurvälfärd och jordbruksverket listar tydligt vilka krav som gäller för samtliga djurtransporter:

Vidare finns det en lång rad andra regler som måste följas vid transport av grisar, exempelvis att transportbilen som används måste vara ren och torr, samt minsta utrymme som gäller för transporten baserat på individernas tyngd. Därtill finns regler för transporter som är längre än 50 kilometer samt vad som gäller för att tillåta transporter vars körtid överstiger åtta timmar.

En pilotstudie (Bornhede, 2014) har tidigare visat att transportörer har använt sig av olika arbetssätt då de lastat på eller av grisar. Samtidigt uttryckte de en stor oro över att de eventuellt inte har gjort på rätt sätt, inte minst då deras arbete har skett under tidspress. Mot bakgrund av alla de regler som måste följas är denna osäkerhet inte särskilt förvånande. Missförhållanden i samband med dessa transporter är dessutom väldokumenterade och enligt diverse observationer står det klart att regelverk inte följs. Därtill står det klart att hänsyn till grisarnas beteende inte tas, då de är oerhört intelligenta individer med starka familjeband som känner en enorm stress vid vissa situationer som tillåts idag (som att buntas ihop med för dem helt främmande grisar).

Mot den bakgrunden har jag följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till att stärka kontrollerna av, eller skyddet för djur i allmänhet och grisar i synnerhet i samband med att de ska transporteras till slakt och hur ser ministern på gällande regelverk?