Fråga 2020/21:3382 Skattemedel till Etiopiska ortodoxa kyrkan

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Etiopiska ortodoxa kyrkan grundades formellt i Sverige 1986 av ärkebiskop Elias och har enligt Sveriges kristna råd 3 250 medlemmar i Sverige som under 2019 fördelades på nio olika församlingar. Det handlar om en bidragsberättigad verksamhet med syftet att tillgodose sina medlemmars religiösa behov.

Förhållandevis nya uppgifter som framkommit är dock alarmerande då kopian på ett brev undertecknat av stiftet i Stockholm (genom ärkebiskop Eilas) visar hur kyrkan uppmanar sina anhängare att samla in pengar för kriget i Tigray. Den berörda insamlingen kan därmed kopplas till stöd för de obeskrivligt vidriga rapporter om sexuellt våld, plundringar av civila hem, attacker mot sjukhus och andra samhällsviktiga funktioner, olika former av trakasserier och övergrepp samt massavrättningar. Det kan med andra ord innebära att svenska skattemedel direkt eller indirekt bidrar till en statssanktionerad etnisk rensning och ett folkmord.

Mot bakgrund av att det torde råda bred politisk enighet i Sverige om att svenska skattemedel inte ska sponsra den här typen av verksamhet vill jag ställa följande fråga till demokrati- och kulturminister Amanda Lind:

Hur ser ministern på de uppgifter som florerar som vittnar om vädjan av stöd till detta folkmord och kommer ministern att vidta några åtgärder mot bakgrund av detta?




………………………………………

Markus Wiechel (SD)