Fråga 2020/21:338 Geovetenskaplig forskning

av Eric Palmqvist (SD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Forskning och utveckling inom geovetenskap är nödvändig för att främja gruvnäringen och för att utveckla Sveriges samlade kunskap inom området. Detta syftar till att Sverige ska ligga i framkant i utvecklingen av nya teknik- och miljölösningar. Det behövs även för att skapa nya arbetstillfällen med bibehållen konkurrenskraft parallellt med en hållbar samhällsutveckling baserad på den svenska naturens förutsättningar.

I Sverigedemokraternas budgetförslag ökades anslaget till den geovetenskapliga forskningen i jämförelse med regeringens anslag med 9 000 000 kronor i syfte att öka ambitionen inom området. Utveckling och innovation inom områden som hantering och utnyttjande av gruvavfall, cirkulära flöden och minskade koldioxidutsläpp är nödvändigt för att klara miljöarbetsmålen och de krav som näringen ställs inför.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Hur ser statsrådet på den geovetenskapliga forskningens betydelse för Sveriges konkurrenskraft som kunskaps-, export- och industrination, och hur avser regeringen att stärka forskningen inom området?