Fråga 2020/21:3374 Cybersäkerhet

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under sommaren var Coop utsatt för ett stort cyberangrepp, och i veckan rapporteras via CNN New York att McDonalds, Delta och Fedex varit utsatta för angrepp. Cyber- och informationssäkerhet blir en allt viktigare del av såväl den allmänna samhällssäkerheten som av Sveriges totalförsvar. På ett antal områden finns det en stor förbättringspotential. Det gäller allt från kompetensförsörjning och teknikutveckling till samarbete med näringslivet samt att det finns relevanta lagar, riktlinjer och myndighetsstrukturer.

En bra samverkan mellan stat och näringsliv är centralt om samhällets samlade resurser ska kunna användas effektivt för att stärka såväl krisberedskap som totalförsvar. Stora delar av de samhällsviktiga resurserna och tillhörande kompetens ligger i dag hos det privata näringslivet. Detta gäller inte minst på cyberområdet. Moderaterna ser det därför som centralt att länken offentligt-privat fördjupas på cyberområdet för att stärka svensk säkerhet brett.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är därför:

 

Kommer vi, och i så fall när, att få se en bred utredning om cybersäkerhet som underlag för en svensk cybersäkerhetsstrategi, och kommer vi, och i så fall när, att kunna få en förstärkt samverkan mellan staten och näringslivet på cybersäkerhetsområdet?