Fråga 2020/21:3372 Massiva protester i Iran

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har varit en lång radiotystnad från de stora svenska medierna om de enorma protester som för tillfället försiggår i Iran. Likaså har det varit knäpptyst från den svenska regeringen, trots att de är de största demonstrationerna i landet på flera år. I huvudstaden Teheran skanderar människor "bort med Khamenei" och "bort med den Islamiska republiken".

Vattenbrist är en av de främsta anledningarna till att människor trotsar den brutala regimen och går ut på gatorna för att protestera. Det är den värsta torkan i landet på 50 år och det sägs att regimen dessutom medvetet stängt av kranarna i vissa områden, vilket naturligtvis inte är särskilt trevligt vid 40-gradig värme.

Trots att man stängt av internet florerar videoklipp på sociala medier som visar hur demonstrationer inte helt oväntat möts av kraftigt övervåld från polis och säkerhetsstyrkor. Bilder visar hur ett stort antal skadade körs iväg och hur demonstranterna ibland möts av skarp ammunition.

Den outtröttliga kamp vi ser mot det långvariga förtrycket från den brutala islamistregimen visar på rådande desperation. Förtrycket, kidnappningarna, censuren och avrättningarna har på allvar präglat vardagen, och det är inte konstigt att det i allmänhet väldigt bildade iranska folket också protesterar mot detta. De behöver dock allt stöd de kan få.

Mot bakgrund av detta har jag följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

Hur ser ministern på rådande situation i Iran och vad gör hon för att samla det internationella samfundet till stöd för demonstranterna?