Fråga 2020/21:337 Säkerhetsrisker kring elmarknadshubben

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I våras frågade jag statsrådet om riskerna med den elmarknadshubb som Svenska kraftnät på uppdrag av regeringen har arbetat med sedan 2015. Statsrådet beskrev då att regeringen arbetar med att ta fram en produkt med förslag till nödvändiga författningsändringar för att införa elmarknadshubben och att säkerhetsfrågor och frågor som rör totalförsvaret skulle ges stor vikt i arbetet. Det är ett arbete som nu under hösten har pausats av Svenska kraftnät med hänvisning till att man väntar på att nödvändig lagstiftning måste komma på plats.

Kartläggningar av it-system som är kopplade till elförsörjningen för att inhämta säkerhetsklassad information är vanligt, vilket bland annat Militära säkerhets- och underrättelsetjänsten, MUST, varnat för. Elmarknadshubben skulle samla mer än 4,5 miljoner kunders mätdata och anläggningsinformation på ett och samma ställe. 

Försvarsmakten varnar för en etablering av en hubb. Anledningen är att tillgänglig information kan ge en detaljerad bild av den svenska elnätsstrukturen, vilket i sin tur kan möjliggöra en kartläggning av bland annat sårbarheter och brister i elnätet. Det är dock inte bara elnäten som kan kartläggas utan även konsumtionen av el på detaljnivå – vilket synliggör till exempel industriers förbrukning och var militären har elintensiva verksamheter (servrar).

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att säkerhetsaspekterna med elmarknadshubben är säkerställda och om så inte är fallet, hur ser statsrådet på andra lösningar för att förbättra processerna på slutkundsmarknaden?