Fråga 2020/21:335 Utredningen Se barnet!

av Martina Johansson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

År 2014 kom utredningen Se barnet! Utredningen hade i uppdrag att föreslå förändringar för att minska antalet vårdnadstvister, vilka har ökat markant de senaste åren. Utredningen föreslog också ett antal åtgärder för att minska antalet vårdnadstvister. Till utredningens förslag bör även läggas ett flertal andra förslag för att ytterligare stärka barnets rätt i vårdnadsprocesser.

På min skriftliga fråga för ett år sedan svarade statsrådet att detta är viktiga frågor för regeringen och att man avser att återkomma med förslag. Vid ett möte med civilutskottet hösten 2019 fick jag även uppfattningen att regeringen avsåg att återkomma i detta ämne hösten 2020.

Nu är vi inne i november 2020 och riksdagen har inte fått någon avisering om någon proposition på området.

Varje dag som går utan att det kommer förslag på hur vi kan minska antalet vårdnadstvister så drabbas fler barn. Dessutom tvingas både föräldrar och våra rättsliga instanser slita tvister som i många fall inte hör hemma i domstolarna. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När avser regeringen att komma med förslag för att minska antalet vårdnadstvister i Sverige, och kommer regeringens förslag att även innehålla andra förslag till åtgärder än de utredningen föreslår?