av Pål Jonson (M)
till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Beredskapsflygplatserna fyller en viktig funktion för såväl totalförsvaret som krisberedskapen. I ett allt sämre omvärldsläge och när Sverige utsätts för kriser som skogsbränder, olyckor och pandemier behövs det beredskapsflygplatser för att kunna hantera kris och ytterst krig.
Det är därför bra att regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att analysera behovet av beredskapsflygplatser framgent. Trafikverket ska bland annat analysera vilka flygplatser som ska vara beredskapsflygplatser, vilka kostnader det skulle medföra och hur en finansieringsmodell skulle kunna se ut.
Problemet är dock att inget nämns om totalförsvarets behov i det uppdrag som regeringen har gett till Trafikverket. Den analys som regeringen har beslutat om ska endast utgå från erfarenheter av coronapandemin. Det är både märkligt och oroande. Att beakta totalförsvarets behov borde vara en självklarhet för att kunna höja Sveriges försvarsförmåga och uppfylla ambitionen i försvarsbeslutet.
I december 2020 tog riksdagen ett totalförsvarsbeslut vilket innebär omfattande förstärkningar av både det militära och det civila försvaret. För att kunna lösa såväl stridsuppdrag för det militära försvaret som transporter för både det militära och det civila försvaret i händelse av höjd beredskap eller krig behöver flygvapnet tillgång till alternativa flygplatser, detta för att kunna sprida flygstridskrafterna och på så sätt minska sårbarheten.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:
Varför ingår inte totalförsvarets behov i det uppdrag som regeringen gett till Trafikverket, och avser ministern att verka för att även totalförsvarets behov ska vara en central del i Trafikverkets analys?