Fråga 2020/21:334 Åtgärder för att stävja hajfisket

av Niklas Wykman (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Omkring 70 miljoner hajar dör varje år som en konsekvens av den oetiska jakten på hajfenor. Jakten på hajfenor är brutal eftersom det i regel innebär att hajar – däribland många starkt hotade hajarter – fiskas upp i båtar där fenorna skärs av. Därefter, medan hajen fortfarande lever, slängs den tillbaka i havet utan fenor för att där långsamt dö.

I Sverige är hajfiske förbjudet, men det är fortfarande lagligt att servera haj eller hajfenssoppa i Sverige. Globalt sett är den stora industrin kring hajfisket och handeln med hajfenor en del av den organiserade brottsligheten. Förutom att hajfisket behöver minska tydligt för att bättre värna en mängd hajarter är det även av betydelse för ekosystemet i våra världshav, som helt riskerar att rubbas och sättas ur spel när hajarna drastiskt minskar.

Mycket behöver göras globalt för att pressa tillbaka den oetiska rovjakten på hajar i våra hav. Sverige bör ta sitt ansvar och säkra att inte hajfenor konsumeras på svenska restauranger och serveringar i någon form.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är följande:

 

Avser statsrådet att agera för ett heltäckande förbud mot att servera hajfenssoppa i Sverige?