Fråga 2020/21:3330 Personalbrist i restaurangbranschen

av Björn Söder (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Restaurangbranschen larmar nu om svårigheter att rekrytera erfaren personal till sommaren. Många av de som tvingats byta yrke under de hårda restriktionerna stannar i det nya yrket i stället för att gå tillbaka till restaurangbranschen.

Enligt Arbetsförmedlingen rör det sig om cirka 50 000 restaurangjobb som har försvunnit under pandemin.

Med anledning av detta ställde jag en fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om regeringen avsåg att vidta några särskilda åtgärder för att komma till rätta med problemet för branschen att kunna rekrytera erfaren personal, och i så fall vilka.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att ”som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att inte skriftliga frågan 2020/21:3205 Personalbrist i restaurangbranschen av Björn Söder (SD) inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras”.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Med anledning av detta vill jag åter fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser regeringen att vidta några särskilda åtgärder för att komma till rätta med problemet för branschen att kunna rekrytera erfaren personal, och i så fall, vilka?