av Maria Malmer Stenergard (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Chefen vid gränspolisen vid Nationella operativa avdelningen, Noa, intervjuas av TT, i en artikel som publiceras i bland annat Aftonbladet den 24 november. Intervjun och artikeln pekar på problematiken med att många av de asylsökande som kom till Sverige under år 2015 fortfarande befinner sig i Sverige, trots att de fått avslag på sin asylansökan. I artikeln framkommer att av de 163 000 personer som sökte asyl har 47 000 personer fått avslag. Hur många av dessa 47 000 som verkligen lämnat landet vet inte Migrationsverket.
Det är också känt att bara drygt hälften av alla utvisningsbeslut verkställs och att nära 50 000 personer i dag uppskattas leva i Sverige utan uppehållstillstånd.
Moderaterna har presenterat åtta åtgärder för att öka effektiviteten i återvändandet. En reglerad invandringspolitik bygger på att ett nej är ett nej och att ett ja är ett ja. Utöver dessa åtgärder har Moderaterna lagt fram ett utskottsinitiativ om en nationell folkräkning, vilket tyvärr riksdagen sa nej till. Till detta ska läggas den stora oordningen kring samordningsnummer.
Chefen för gränspolisen pekar också på att ett antal operativa verktyg ännu inte kommit på plats, exempelvis möjligheten att kontrollera fingeravtryck vid inre utlänningskontroller. Detta är inte tillåtet med dagens lagstiftning.
Den 30 november 2017 överlämnades slutbetänkandet Klarlagd identitet till dåvarande migrationsministern. Det är alltså snart tre år sedan. I utredningen fanns förslag om att göra det möjligt att både ta fingeravtryck och fotografera utländska personer som befinner sig i Sverige i väntan på uppehållstillstånd.
I sitt svar på lagrådsremiss från i mars innevarande år kritiserade Lagrådet förslagen rörande bland annat lagändringar av fingeravtryck och fotografering. I samband med att regeringen överlämnade lagrådsremissen till Lagrådet i februari i år skrev regeringen på sin hemsida att lagändringarna beräknades träda i kraft den 1 juli 2020.
Nu är det november år 2020 och lagstiftningen, och de verktyg som chefen för gränspolisen efterlyser, är fortfarande inte på plats. Beredningen av ärendet har alltså pågått i snart åtta månader när detta skrivs, efter Lagrådets utlåtande.
Det är en lagstiftning som är viktig att få på plats och som efterfrågas av fler än Moderaterna.
Mot bakgrund av ovanstående är min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
När avser ministern att lägga fram en proposition rörande ovanstående lagstiftning på riksdagens bord?