Fråga 2020/21:3326 Relationen mellan USA och Nordkorea

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under Donald Trumps tid som USA:s president nåddes vissa framgångar i kontakterna mellan USA och Nordkorea. Som förste sittande amerikansk president mötte han ledaren för Nordkorea i Singapore 2018. Han var också den förste amerikanske presidenten att befinna sig på nordkoreansk mark 2019 för ett nytt möte.

Men efter att Joe Biden tagit över som president verkar nu framgångarna ha ersatts av tillbakagångar. USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Sung Kim, har erbjudit sig att träffa företrädare för Nordkorea ”var som helst, när som helst, utan förutsättningar”, men möts nu av kalla handen. Nordkoreas utrikesminister Ri Son-Gwong säger, enligt landets statliga nyhetsbyrå, att man inte ens överväger möjligheten att ha någon kontakt med USA eftersom det inte skulle leda någonvart ”och bara ta upp dyrbar tid”.

Trots att uppgifter gör gällande att Nordkorea inte alls rustat ned sin kärnvapenarsenal mötena till trots fanns i alla fall en dialog mellan USA och Nordkorea, vilket är en förutsättning för vidare framgång. Detta verkar nu tyvärr vara helt borta.

Sverige har ju en särskild ställning i Nordkorea genom sin ambassad, som även fungerar som skyddsmakt för USA. Av denna anledning frågade jag utrikesminister Ann Linde om Sverige vidtar några särskilda åtgärder genom ambassaden för att åter få till stånd samtal mellan USA och Nordkorea.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att ”som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras”.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Av denna anledning vill jag åter fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vidtar Sverige några särskilda åtgärder genom ambassaden för att åter få till stånd samtal mellan USA och Nordkorea?