Fråga 2020/21:3325 Nedstängning av tidning i Hongkong

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Efter 26 år stängs den ledande prodemokratiska tidningen Apple Daily i Hongkong ned. Sista pappersutgåvan av Apple Daily kommer ut på torsdagen, och nyhetssajten kommer då inte längre att uppdateras, meddelar tidningen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Beskedet kommer efter det att myndigheterna i Hongkong i förra veckan frös tillgångarna för tidningen, vilket gör det omöjligt att driva verksamheten vidare.

Polis har också gripit en av tidningens journalister, den 55-årige ledarskribenten Li Ping, som anklagas för samröre med utländska element i syfte att undergräva den nationella säkerheten. Även grundaren av tidningen, Jimmy Lai, sitter fängslad.

Den brittiske utrikesministern har riktat skarp kritik mot det som händer i Hongkong. Sveriges utrikesminister har dock inte varit lika hård i sin kritik och har när den här frågan ställs inte uttalat sig om att tidningen nu tvingas stänga ned.

Av denna anledning frågade jag utrikesminister Ann Linde om hon avsåg att vidta några åtgärder med anledning av Kinas agerande i Hongkong, där nu yttrandefriheten släcks.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att ”som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras”.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Av denna anledning vill jag åter fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av Kinas agerande i Hongkong, där nu yttrandefriheten släcks?