Fråga 2020/21:3322 De svenska militära insatserna i Mali

av Björn Söder (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Jag har tidigare ställt frågor (2020/21:2981 och 2020/21:3123) om hur de svenska militära insatserna i Mali (Minusma och Takuba) påverkas av den senaste militärkuppen där juntan nu samarbetar med islamister och av uttalandet från Frankrikes president om att Frankrike inte kommer att stödja länder som inte har någon demokratisk legitimitet eller övergång och att Frankrike inte har för avsikt att ha trupper i Afrika för alltid. Svaret från försvarsministern har varit att skälen för Sveriges insatser inte har förändrats och att någon planering för avveckling av de militära insatserna inte pågår.

Diana Janse, som från september 2019 till i mars i år var Sveriges ambassadör i Mali och har god kännedom om landet, menar att Sverige bör överväga att ta hem Takubastyrkan och likaså fråga oss vad det svenska mervärdet i Minusmainsatsen är. ”Det är inte rimligt att svenska specialförband stöttar och utbildar militärjuntans soldater. Vi bör också fundera på hur vår samverkan med Frankrike fungerar”, säger hon till Dagens Nyheter.

Med anledning av detta frågade jag försvarsminister Peter Hultqvist om han beaktar ambassadörens synpunkter i övervägandena om framtiden för Sveriges båda militära insatser i Mali.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att ”som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras”.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Med anledning av detta vill jag åter fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Beaktar ministern ambassadörens synpunkter i övervägandena om framtiden för Sveriges båda militära insatser i Mali?