av Magnus Oscarsson (KD)
till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
På Gotland finns en rik livsmedelsproduktion. Etableringen av öns Centrum för utveckling av framtidens hållbara livsmedel och Campus Gotlands samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet är satsningar som gjorts utifrån öns goda livsmedelsproduktion.
Samtidigt finns en rädsla på Gotland för att vildsvin ska etablera sig på ön. Med anledning av de stora skador som fastlandets vildsvinspopulation orsakar för jordbruket vore det katastrofalt om vildsvin även etablerade sig på Gotland. Så skedde nästan vintern 1998–1999 då ett förrymt vildsvinspar var nära att starta en population.
En undersökning från Landshypotek Bank visade att under 2020 hade nästan hälften av Sveriges lantbrukare kostnader för skador orsakade av vildsvin. I snitt orsakade vildsvinen kostnader för 45 000 kronor bland svenska lantbrukare under 2020.
Från den gotländska landshövdingen har en fråga till Naturvårdsverket om möjligheten till ett gotländskt undantag från riksdagsbeslutet 1987 om att betrakta vildsvin som en del av den svenska faunan legat obesvarad under två år. Under mars månad denna vår kom till slut ett besked från Naturvårdsverket som inte ansåg sig ha mandat för att utfärda ett sådant undantag. I stället hänvisades till den politiska nivån. Naturvårdsverket uppmanade Länsstyrelsen i Gotlands län att själv drivan frågan.
Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:
Avser ministern att införa ett undantag för vildsvinets nationella status ”som naturligt förekommande” på Gotland så att eventuella framtida populationer effektivt ska kunna bekämpas?